My 2009 Alumacaft 1432

*****This section is for Full Boat Projects Only*****
You must be a registered user to be able to read the posts in this forum
User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

Alrght so i bought this boat at the begginingof the year and finally started on it yesterday. I started on the front deck. Today I plan to finish the front deck and the cut and carpet the floor boards. I am only 13 years old but ive done all this work myself and hope on doing most by myself. I also bought this boat with my savings. After all the decking is done i plan to wire an eletrical circut with a control pannel and fuses with all my electronics. I have never done anything with electricity, I know nothing about what ggauges and all tha good stuff. I have navigation lights, fishfinder(humminbird 100sx, generous donation of my uncle),two cigarette outlets, a bilge pump, and maybe a stereo if I have enough money left over. I plan on making a removable livewell ut of a marine cooler and plugging it in to thee ccigaretter outlets. power wise I have a honda bf 8hp early 2000's and a minnkota transom mount 27# thrust. for batteries i want the big deep cycle for the trolling motor, then a smaller lawnmwer sized deep cycle battery for electoncs, maybe a jetski battery. Would that work becouse this boat cant have an extra hundred# of batteries. Your feedback would be great, thanks

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

just finished building my deck, still dont know how to upload pics

MDFisherman57
Posts: 201
Joined: 10 Jan 2011, 16:51
11
Location: Maryland

My 2009 Alumacaft 1432

Post by MDFisherman57 »

Go to www.photobucket.com
Register there and make a username
Follow the instructions and log in
You will see a screen that will say upload and upload the images from your computer
Once its uploaded you will see 4 different "code" and you want to copy the BB Code and paste it here in a post.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

so I got the motor running and now i wanna go fishing in it before i permanatly mount stuff.

User avatar
trophybass13
Posts: 52
Joined: 05 Dec 2010, 14:48
11

My 2009 Alumacaft 1432

Post by trophybass13 »

I salute you jonboatfever. I got my boat exactly how you did. i'm really the only person in my family that likes to fish, and i used to fish alot from docks, and always dreamed about beeing out on the water in my own boat. my parents never wanted anything to do with it, so i started putting my money away, and by the time i turned 15, i was able to buy myself a nice used 1436 jon off craigslist. i just started doing my mods to my boat too. im slowly but surely making good progress on getting my father interested in fishing as well. but just goes to show how if you want something, go get it. don't let anyone tell you NO. so my hat goes off to you.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

Thanks, Ive been dying to get out on the lake, but the reistration hasnt come yet

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

ive got some pictures

here is the deck, more pics still to come. all the work is done except electrical stuff.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

tyreboyii
Posts: 1
Joined: 03 Apr 2011, 06:23
11

My 2009 Alumacaft 1432

Post by tyreboyii »

Did you use treated lumber or did you water seal the wood on the front deck? I am going to extend my rear deck and don't know if to use treated or water seal the wood. Thanks.

User avatar
Howard
Posts: 384
Joined: 31 May 2010, 20:43
12
Location: Gwinnett County Georgia

My 2009 Alumacaft 1432

Post by Howard »

Did you use treated lumber or did you water seal the wood on the front deck? I am going to extend my rear deck and don't know if to use treated or water seal the wood. Thanks.

Do not use PT because it will eat your aluminum. Treat it with spar urethane, min of 3 coats and you will be good.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

I did not treat the wood because i will not be fising in the rain or anything , but i probably should have but im gonna be getting a bigger boat by next summer or so.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

its been a while since ive updated this. I plan on getting a bow mount trolling motor and a seperate fish finder for up front. I am moving the livewell in the middle bench seat. It wil be a couple weeks before i have acsess to my boat again. I plan on getting a fish finder later this week. more pics soon. I might also take out all the wood and treatit. I have also made a console on the side.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

these pictures were from back in april. I will get some more pictures soon. they are not up to date because since I have wired all my electronics, and made a console.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

another picture
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

Willtry to get some more recent pictures up soon

User avatar
JonBoatfever
Posts: 305
Joined: 21 Dec 2010, 16:28
11
Location: Greenville SC

My 2009 Alumacaft 1432

Post by JonBoatfever »

Ok, I am having trouble with the motor starting. I ran out of gas runnin down the lake the other weekend. I think since this happened all the gunk at the bottom of the tank is clogging up the fuel filter and possibly the carbs. Or it could just be the spark plugs. Once its started I have to throw it in forward and gun it for the engine to stay running. Once I do this, It idles, and runs just fine. Let me know what you guys think because I have all this week and next off from school for Christmas break! Thanks again. Almost forgot to mention its a 2000 Honda BF8A, practically brand new. We bught it new, and never hardly ran it. It has probably less than 15 hours on it.